Despre Noi

In front of Milano Centrale Station
In front of Milano Centrale Statione, Milano, Italy

Centrul pentru Studiul Comparat al Migraţiei a fost înfiinţat în 2011. Din 2013 este afiliat la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca. Centrul se ocupă de cercetarea comparativă a migraţiei, cetăţeniei şi etnicităţii în context românesc şi european.

Migraţia internaţională a devenit un fenomen de masă în societatea românească actuală, producând schimbări sociale majore. Diverse estimări plasează migraţia românească printre cele mai mari în context european. Acestea fac ca studiul migraţiei să fie o oportunitate de a analiza schimbări care se produc în societatea românească, formele şi conţinutul unui proces de europenizare ‘de jos în sus’ pe care migranţii români, cetăţeni europeni, îl experimentează ‘acasă’ şi ‘afară’.

 Membrii centrului se ocupă de studii, cercetări şi analize despre efectele pe care migraţia internaţională le produce în ţările de origine şi destinaţie a migranţilor; cu analiza formelor şi dinamicilor migraţiei internaţionale ; cu studiul transnaţionalismului migranţilor, a dublei cetăţenii şi a cetăţeniei transnaţionale. Membrii centrului au publicat cărţi şi articole în edituri de prestigiu din străinătate şi în reviste de vârf din domeniul migraţiei, sociologiei, ştiinţelor politice şi studiilor regionale.